Kuzey Kıbrıs Tanıtımı
Kuzey Kıbrıs, 300 gün kesintisiz güneşe, masmavi tertemiz denizlere, bozulmamış doğa güzelliklerine ve kalabalık olmayan plajlara sahiptir. Buna insanların güler yüzlülüğünü ile misafirperverliğini, harika çeşitlerle dolu mutfağını da ekleyin ve gerçekten cennet gibi bir tatil için mükemmel bir tarifiniz olur. Tenha koylar ve altın kumlarla kaplı 396 km'lik şahane sahil şeridi. Doğa güzellikleri ve eşsiz tarihi zenginlikleri ile mistik bir ada. Mükemmel yerel yemekleri ve dost canlısı insanların sımsıcak karşılaması size tekrar tekrar gelme isteği uyandıracak.
Kıbrıs adası Doğu Akdeniz'de yer almaktadır. En yakın komşusu Türkiye, yaklaşık 40 deniz mili kuzeyindedir. Dağ silsilesi adanın doğusunda yüksekliğini kaybederek Karpaz olarak bilinen dar yarımada boyunca uzanır. Burada Kıbrıs'ın en güzel kumsalları bulunur. Kilometrelerce uzunluğunda saf beyaz kumlarla dolu tenha koylar. Girne tatil beldesi kuzey kıyısında ve ikinci tatil beldesi Magosa ise doğusundadır. Ekili birçok çiçek türünün yanı sıra, Kuzey Kıbrıs ve özellikle Karpaz yarımadası yüzlerce farklı doğal çiçek türüyle tam anlamıyla zengin bir botanik alanıdır. Şubat ayından Haziran ayına kadar Kuzey Kıbrıs'ın birçok yeri rengârenk kır çiçekleri ile kaplıdır. Kuşlar, kelebekler, kertenkeleler, yeşil kaplumbağalar ve Kuzey Kıbrıs'ın bozulmamış plajlarına yumurtalarını bırakmak için kıyıya gelen Caretta Caretta'lar zengin bir yabani hayat oluşturur.
Dil: Kuzey Kıbrıs'ın resmi dili Türkçe'dir. İngilizce de birçok kişi tarafından anlaşılmaktadır. Nüfus: Kuzey Kıbrıs nüfusu yaklaşık 264.000'dir (2006 nüfus sayımı) ve nüfusun % 55'i kentsel alanlarda yaşamaktadır. Kentsel nüfus dağılımı aşağıdaki gibidir: ( 1000'in katlarına yuvarlanmıştır, 2006 Nüfus Sayımı)
Lefkoşa (Nicosia): 73000
Gazimağusa (Famagusta): 46000
Girne (KKTC): 57000
Güzelyurt: 20,000
İskele: 8000
Nüfus Dağılımı
Kentsel nüfus genel olarak hizmet sektörü ve içecek, giyim ve inşaat gibi hafif sanayi kollarında çalışmaktadır. Kırsal nüfus köylerde yaşamaktadır. Kuzey Kıbrıs'ta 195 köy bulunmaktadır. Kırsal kesimde insanlar ağırlıklı olarak tarımla uğraşır ve orta ölçekte ticari olarak yetiştirilen buğday, arpa, zeytin, keçiboynuzu, kavun, üzüm, incir ve patates gibi ürünler yetiştirirler. Narenciye ana ihracat maddesidir, ancak Kuzey Kıbrıs ihracatı ticaret kısıtlamaları dolayısıyla oldukça sınırlıdır. Son yıllarda turizm, bankacılık ve eğitim sektörleri büyümesine rağmen, Kuzey Kıbrıs'ın yavaş ticari ve endüstriyel büyümesi belirgin bir avantaj haline gelmiştir, bu yüzden bugün olduğu gibi hala nispeten keşfedilmemiş, minimal kirliliğe maruz, kitle turizmi tarafından hasar görmemiş ve ziyaretçiler için bolca huzur ve sakinlik barındırmaktadır. Eğitim, son yıllarda gelişerek Türkiye, Afrika ve Orta Doğu'dan gelen birçok denizaşırı öğrenciye iyi bir uluslararası eğitim standardı sunan beş özel üniversitesiyle, önemli gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir.
İklim: Kuzey Kıbrıs iklimi genel olarak Akdeniz iklimidir. Yazlar (Haziran-Eylül) sıcak ve kurak; kışlar (Kasım-Mart) hafif sıcak, orta yağışlıdır. İlkbahar ve sonbahar ılık ve hoştur. Yıllık ortalama sıcaklık 20 °C (68F)'dir. Yaz sıcaklıkları ortalama 30 °C (90F), en soğuk ay ile Ocak ve Şubat 10 °C (50F)'dir.
Elektrik - Voltaj: Kıbrıs'ta elektrik 240 Volt, AC 50Hz'dir. Çoğu binada elektrik prizleri genellikle 13 amp, kare-pin'dir. Düşük akımlı cihazlar (radyo, elektrikli saat vb) bir adaptör kullanılarak, aynı tedarik noktasından çalıştırılabilir. Yüksek akımlı cihazları çalıştırmak için adaptörlerin kullanılması (elektrikli ısıtıcılar, tost, ütü vb) tavsiye edilmez. Birçok otel resepsiyondan talep edilmesi halinde adaptör sağlar.
Trafik: Trafik yolun SOL tarafından hareket eder, sağdan DEĞİL. Uluslararası karayolu trafik işaretleri kullanılır, yollar ve otoyollar boyunca sol tarafa yerleştirilmişlerdir. Mesafeler ve yol hız limitleri sırasıyla kilometre ve kilometre saat (km/saat) olarak belirtilir. Otoyollarda azami hız sınırı 100 km/saat ve düşük hız limiti 65 km/saat'tir. Daha düşük bir hız belirtilmediği sürece tüm diğer yollarda genel hız limiti 80 km/saat'tir. Farklı hız belirtilmediği sürece yerleşim yerleri çevresinde genellikle hız limiti, 50km/saat'tir. Emniyet kemeri kullanımı zorunludur (ön ve arka koltuklarda).
Para birimi: Kuzey Türk Cumhuriyeti para birimi Türk Lirası -TL'dir.
Dolaşımda olan banknot ve madeni paralar aşağıdaki gibidir :
- Banknotlar : 200 TL, 100 TL, 50 TL, 20 TL, 10 TL, 5 TL
- Madeni paralar : 1 TL, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş.